Öt érv a dinamikus ergométer használata mellett

Régóta folyik a vita online a statikus és a dinamikus ergométerek témájában. Most Carlos Dinares edzőlegenda, “evezős látnok” öt érvét mutatjuk be a dinamikus ergózás mellett.

A statikus ergón több erőfeszítést kell tenni ahhoz, hogy a testsúly felgyorsuljon, míg a dinamikus párja a testúly és a hajó gyorsulását megosztja ellenkező irányba. A dinamikus ergók lényege, hogy a lendkerék a mozgással az energiát jobban átveszi, így edzés közben inkább a vizen való siklást, mint az előre-hátra történő gurulást éled meg, azaz az evezéshez közelebbi élményt és edzésmunkát ad.

Evezős körökben jól ismert Carlos Dinares spanyol edző munkáját számos eredmény igazolja, a honlapján saját magát evezős vizionáriusnak is titulálta. Lássuk az ő öt érvét a dinamikus ergó használata mellett.

A fejlődést a vizen elért sebességben mérjük, de Carlos szerint ehhez a kulcs a szárazföldön elvégzett edzésmunka, és abból is kifejezetten a dinamikus ergón befektett energia.

A dinamikus ergó a valódi evezést szimulálja, mivel az evezős teste sokkal kevesebbet mozog, mint egy statikus ergón. Maga a gép jön az edzést végzőhöz, csakúgy mint a vizen a hajó.
A dinamikus ergóval megelőzhetőek a sérülések, mivel csökkenti a térdekre, gerincre és bordákra nehezedő nyomást.
Megfelelő erővel az evezés ritmusát jobban kihozza a dinamikus ergó. A csapás hangsúlyos és nem hangsúlyos részei közötti különbség sokkal nagyobb a statikus ergóhoz képest, és ez a ritmus adja az evezés igazi élvezetét.
A dinamikus ergóval lehetőség nyílik magas csapásszámmal edzeni hosszabb ideig. Mivel az edzést végző teste kevesebbet mozog, kevesebb idő is telik el az irányváltoztatásokkal. Egy olyan egység például, amelyik 2000 méteren percenként 37-es csapásszámmal akar haladni vizen, ezt meg tudja tenni a dinamikus ergométerrel szárazföldi edzés keretében szemben a statikus ergóval, ahol nem lehet teljes terjedelmében magas csapásszámmal húzni.
A dinamikus ergó használatával már a kezdetektől a helyes koordináció alakítható ki. Ez a hatékonyság kulcsa, ami ugyanazzal az erőkifejtéssel elért nagyobb sebességhez vezet.


forrás: http://www.carlosdinares.com/

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat közzétételük előtt jóvá kell hagyni