Orrlabda Tippek! No. 2.

Orrlabda tippekkel hasznos információt szeretnénk adni kezdő, gyakorlott vagy profi sportolóknak. A zsírégetős, fogyasztós téma több okból is fontos. Először is mélyen belül mindenki ezért kezd el sportolni, hogy a tükörben valamelyik filmsztárhoz hasonlítson (kicsit túlzással :p), ugyanakkor súlykategóriákra épülő sportokban fontos kérdés, hogy mi a súlyunk, mi az izomszövet/zsírszövet arány, másoknak egyszerűen egészségügyi problémát jelent a nagy zsírfelesleg.

Lássuk a témát:

1. Céldefiníció!

Mit szeretnénk?

Teljes egészében veszíteni testtömegünkből és így zsírt veszíteni, vagy testtömegünket megtartva szálkásabb, izmosabb testet építeni? Bármelyik célt is választjuk a legfontosabb változtatásokat két területen kell tennünk

  1. táplálkozás 2. sportolás. Vizsgáld meg szokásaid!
  2. Állj rá a lassú szénhidrát diétára!

A legfontosabb, hogy nézd meg táplálkozási szokásaidat és értékeld ki, hogy mik azok az ételek, amiket el kell hagynod! Amit mi javaslunk, hogy állj át a slow carb diet-re (lassú szénhidrát diéta). E szerint csak olyan szénhidrátot fogyassz, ami lassan bomlik le szervezetedben, legyen rost dús, illetve megfelelő mennyiségű fehérjét vigyél be párhuzamosan. Ne egyél kevesebbet! Ha kevesebbet eszel, csak ideges leszel, amit édességgel fogsz próbálni csillapítani, és máris elvesztesz mindent, amit összehoztál a diétával, edzéssel.

2. Legfontosabb tippek:

  • Mindig reggelizz! Lehetőleg fél órán az belül ébredéshez képest! Így egész nap lesz miből dolgoznia szervezetednek.
  • Csökkentsd a kenyér és tésztafélékből bevitt szénhidrátot. Ha mégsem akarod állj át a teljes kiőrlésű termékekre, de mi a teljes elhagyást választanánk a helyedben!
  • Csak a zöldség! Ismerd meg a zöldséges pult tartalmát, mert van élet a paradicsom, TV paprika vonalon túl is! Reggelire leveles spenót, brokkoli, karfiol, répa vagy édesburgonya tökéletes 2-3 tojás mellé. Ebédnél köretnek salátát kérj krumpli vagy rizs helyett, esetleg vegyes sült zöldséget (padlizsán, gomba, cukkini, stb.) Rizs helyett barna rizst, burgonya helyett édes burgonyát. A hüvelyeseket is kezd el szeretni, egyrészt nagy a fehérje tartalmuk, másrészt segítenek, hogy ne legyél éhes (bab, lencse, borsó fajták). Ha azt gondolod, hogy salátától nem lehet jól lakni, akkor nem a salátával van hiba, egyszerűen többet kell enni belőle! Cél szentesíti az eszközt, extrémitásig hosszú út van, próbáld ki!
  • Kerüld el a szószokat, önteteket. Salátához kevés olaj, esetleg borecet. Húsokat tisztán, feltét nélkül (pl. sajtszósz).
  • Reggelid 30%-ban fehérje legyen – hidd el napközben kevésbé leszel éhes.
  • Édesség helyett állj át a magokra (pisztácia, mogyoró, mandula, stb.)

3. Több izom, jobb zsírégetési hatásfok

Nyiss ki bármilyen testépítéssel foglalkozó könyvet, mind erre fog rámutatni! Mivel az izomsejtek használják fel a zsírból termelt energiát hasznos lehet zsírégetési szempontok miatt növelni a test izomtömeg arányát.

Hol kezd?

Menj el egy edzőterembe, ahol megfelelő súlyzó szett van a szükségleteidnek. Ne gépeket használj, sokkal inkább szabadsúlyokat, kézi súlyzókat, rúdsúlyzókat. A megfelelő technika miatt konzultálj edzőkkel!!!!! (pl.: vele) Kedvenc gyakorlataink a guggolás (back squat, front squat), és a deadlift! Keress rá ezekre a neten és máris megérted miért! A lényeg, hogy kevésismétlést végezz nagy súllyal – ez elindítja a növekedési hormon termelést, és elindul az izomnövekedés.

4. Tej – nem tej!

A tejtermék fogyasztást két oldalról lehet megközelíteni:

a) A tejtermékek kiváló fehérje források és biztos, hogy izom növekedést, de egyben tömegnövekedést is fognak okozni. Viszont több izom több zsírt tud égetni…
b) Ha nagy hatásfokkal akarsz zsírt égetni hagyj fel teljes egészében a tejtermék fogyasztással. Ez biztos sikeres lesz, mert a különböző tejcukrok hiányában a raktározási folyamat megváltozik és jobb lesz az égetés hatásfoka. De tudd, hogy ez a tömegnövelés ellen hat. Pl.: verseny előtt egy hónappal, 3 héttel hasznos leállni, amikor elkezdődik a fogyasztási ciklus. (Tehát izom növelés esetén fogyassz tejet, ami ugyan zsírt is termel, de ezt később egyszerűbb ledobni, mint az izmot felépíteni.)

5. Ne stresszelj!

Ha stresszelsz szervezetedben olyan hormonok termelődnek, amik:

  1. Lebontják az izmokat
  2. Édességet akarnak veled etetni (a szénhidrátoknak stressz csökkentő hatása van, ismerős?)
  3. Hasi és derék táji területeken raktározást indítanak be. A témát még hosszan lehet boncolgatni, de most csak ennyi fér bele, nem sokára folytatjuk! Oszd meg, küld el a cikket ismerőseidnek, lehet nekik is szükségük van a tippjeinkre!

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat közzétételük előtt jóvá kell hagyni