Miért jobb a karbonvilla az alumíniumnál?

A Filippi szakembereinek válasza az örök kérdésre:

Az Aliante karbonvilla nagyobb stabilitást kölcsönöz a hajónak. Miért is? A súly a tengelyen kívül kerül átvezetésre hajóra, a "C" tengelytartón keresztül, mely egyenletesen vezeti át az erőt, míg a hagyományos villa konstrukcióknál tengely alja és teteje között egy függőleges forgató erő lép fel, így a hajó hajtás stabilitása megnövekszik, mivel minél inkább a hajó orra felé hat az erő, annál tisztábban viselkedik a hajótest a hajó hajtás során. 

Az Aliante karbon villa fizikai dimenzióit tekintve könnyebb. Könnyűsége lehetővé teszi, hogy az építési folyamat során struktúráltabb, réteges konstrukciót  alkalmazzanak, így sokkal merevebb, azaz gyorsabb hajót kapunk. Ráadásul az Aliante karbon villa merevségének köszönhetően hatékonyabban képes továbbítani az erőt, és mindezt anélkül, hogy elveszítené annak egy részét a villa deformációja miatt. Egy kiváló minőségű hajótest az alkalmazott erő kb. 17-18 százalékát nyeli el. A karbon aliente új típusa ezen tovább javít.

Tehát az evezős teljes kifejtett erejét a hajó lendületévé képes átalakítani, ami technikailag azt jelenti, hogy mindig a legjobb teljesítményt képes hozni. Persze, csak technikai tények, de egy erősen technikai sportágban megfontolandó indokok arra, hogy minél előbb beszerezzünk egy Aliante karbonvillát. Persze, a Filippi innovációja soha nem áll le...

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat közzétételük előtt jóvá kell hagyni