Az evezőpados edzés hatása az egészséges öregedésre

Az evezőpados edzés hatása az egészséges öregedésre

A februárban Kanadában megrendezett World Indoor Rowing Championships versenyen több meglepő rekord is született a masters kategóriákban. A rekorderek közül többen 80, 90 éves koruk felett kezdtek el csak evezőpadon edzeni, és pár év alatt igen kitűnő eredményeket értek el. 

A Concept2 által gyűjtött adatok alapján látható, hogy nem egyedi eset, hogy már az idősebbek evezőpadra ülek.
A Concept2 összesen 2 milliárd hivatalos edzésnapló bejegyzésének több mint 42%-a az 50 év felettiektől származik 2023-ban, míg 2002-ben ez az arány mindössze 9% volt. Bámulatos növekedés az idősebb korosztály javára!

Ez a növekvő számadat az evezőpadok egyre nagyobb ismertségének, elismertségének és elérhetőségének köszönhető. Manapság már nem csak a csónakházakban találkozhatsz evezőpaddal; a legtöbb konditerem kardio eszközei között is megtalálható.
Az otthon használt fitness gépek körében is nagyon népszerűvé vált az evezőpad, olyannyira, hogy a pandémia alatt hiánycikké váltak a WaterRower és a Concept2 evezős gépei. 

Miért tesz jót az evezőpados edzés az idősebb korosztálynak? 

Az evezőpados edzés hatása az egészséges öregedésre

Az evezőpados edzés előnye, hogy ízületkímélő kardio edzést biztosít, de közben a teljes testet átmozgatja. Edzés közben nem terhelődnek az ízületek (térd, boka, csípő), mint például a futás vagy az ugrálós kardio gyakorlatok esetében. Így kisebb a sérülés kockázata az idősebb korosztály számára is.

Az evezőgépes edzés ötvözi az súly ellenállásos erőnléti edzést a kardio edzéssel. Edzi a fő izomcsoportokat: a lábakat, a törzset, a hátat, a vállat és a karokat. Az erősítés mellett megemeli a pulzusszámot és csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, mely egyre nő a kor előrehaladtával.

A kor előrehaladtával elveszítjük helyes testtartásunkat, ízületeink mozgástartománya csökken és elveszítjük rugalmasságunkat. Megfelelő evezős technikával újra növelhető a mozgástartomány: nyúlnak a lábak-, és a csípő körüli izmok, a kar és a hát izmai; csökken az izmok merevsége. 

Mindezek mellett az ergométeres evezés talán legnagyobb előnye, hogy mentálisan is folyamatos kihívást indukál. Nincs nagyobb dopamin (boldogsághormon) emelő, mint versenyezni az idővel, és az a megkönnyebbülés, amikor egy hosszabb edzés végén a kijelző visszaszámlálója eléri a nullát.
A közösségi élmények kedvelőinek lehetőségük van részt venni virtuális vagy elő versenyeken, és csatlakozhatnak online közösségekhez is, ahol edzés tapasztalataikat megbeszélhetik. A közös kihívások és versenyek erősítik az összetartozás érzését és növelik a kötődést az edzéshez és az eszközhöz is. 

Bár az evezőgépes edzés sok izzadság-, és könnycseppet, mi több vízhólyagot okoz; cserébe testi és lelki egészséggel jutalmaz, függetlenül attól, hogy hány évesen vagy mennyi sportban szerzett tapasztalattal kezded el.  

Az evezőpados edzés hatása az egészséges öregedésre

 Képek forrása: worldrowing.com

Evezőgép vásárlással vagy bérléssel kapcsolatban keress minket itt >> 

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat közzétételük előtt jóvá kell hagyni