A kosarad üres
Blog ajánló

Head of the Charles - blog
Hosszú és fáradt 2,5 nap után egy észak cambridge-i, tipukus amerikai társasház első emeletén ülök egy tipukus amerikai otthonban. Az Airbnb-n találzuk a szobát és céljainknak. 2,5 napja keltünk útra kis családommal, hogy 8 év után átrepüljem ismét a fél világot egy kis evez

Bled 2017
Bledben evezni kötelező. Évente egyszer mindenképp hozzá tesz az emberi jóérzés megőrzéséhez. Ez a víz különleges. A hely szépsége felől nincs kétség, mindig is ez lesz a legkülönlegesebb evezős pálya, ahol egy közép-európai evezősnek meg kell fordulnia. A hegyek, a t

Rossz vezetői döntések sorozata hogyan vezethet el egy sikeres csapat bukásához

Miért nem voltak eredményesek a kanadai normálsúlyú evezősök?

2016. október 27. csütörtök
Lassan leapad a por, amit a riói olimpián kavartak a kanadai evezősök. A vártnál jóval alul teljesítettek, ezért a versenyzők és a Kanadai Evezős Szövetség tagjai azt elemzik, hogy az elmúlt négy évben mit is kellett volna másképpen csinálniuk.Az elmúlt négy évben az „Own the Podium” a legtöbb támogatást a Kanadai Evezős Szövetségnek adta, több, mint 17 millió dollárt. És ez a pénzmennyiség végül csak egy éremben térült meg.

Ezen felül nagy változások következtek be a férfi normálsúlyú programban. Megváltak Mike Spracklentől, aki hosszú ideig edzette a válogatottat. És feláldozták az ütőképes férfi nyolcast, hogy több érem reményében a négypárra és négyesre összpontosítsanak.

 Ennek ellenére a normálsúlyú férfiak nem szereztek világbajnoki címet és Rioban is csak a hatodik és a nyolcadik helyre futotta.  Habár a csapatnak sikerült számos érmet nyerniük különböző világkupákon.

A kanadai férfi nyolcas 2012-es olimpián második lett, míg 2008-ban olimpiai bajnoki címet szereztek Pekingben. Azt a döntést okolják, amiért a kanadai válogatott nem hozta az elvárt eredményt, hogy a nyolcast feláldozták a négypár és a négyes kedvéért. De mind a jelenlegi, mind pedig a volt versenyzők azon a véleményen vannak, hogy nem ez az egyedüli ok a leszerepelésnek. Rossz döntések és egyéb okok sorozata vezetett ennek a két egységnek a bukásához.

 A 2008.-as pekingi olimpián francia színekben bronzérmet szerzett Julien Bahain, aki 2014-ben öltötte magára a kanadai válogatott színeit és a négypár tagja lett, azt nyilatkozta, hogy ő változások közepén érkezett és nem erre számított.

„Ugyanazok a srácok voltak, de mást csináltak. Olyan dolgokat tettek, amikről fogalmuk sem volt, hogy mit is művelnek valójában.”

Szívszorító volt ezt a folyamatot kívülről szemlélni egy volt versenyzőnek.

„Úgy érzem, hogy az a minta, amit akkor követtünk, nem tört meg” – mondta a kétszeres olimpiai érmes Jake Wetzel, aki Peking után visszavonult. „Nem is értem, hogy miért kellett az egészet szétverni és előröl újrakezdeni?”

„Ebben az új korszakban igyekeztek semmit se úgy csinálni, ahogyan Spracklen tette volna. Már nem volt olyan jó hangulata az edzőtáboroknak, mint akkoriban.”

Ahol a tudomány találkozik a lélekkel

A leggyakrabban felmerülő témák egyike a férfi edzőtáborban előforduló problémák voltak. Ezek közül is kiemelkedett Martin McElroy edzői módszere. McElroy volt a 2000.-ben olimpiai aranyat nyerő brit nyolcas edzője és őt nevezték ki Spracklen utódjának.

„Martin módszereiben is van némi ráció. Ha csak az erőnlétemet néznék, akkor biztosra mondhatom, hogy ezen a téren fejlődtem. Viszont ezzel párhuzamosan a vízen romlott a teljesítményem.” – nyilatkozta Bahain. Azt is hozzátette, hogy McElroy nagyobb hangsúlyt fektet a szárazföldi kondiba, mint az evezős munkába.

A nap végére a csapatnak nem sikerült úgy összeállnia, hogy eredményes legyen. Hiába voltak tehetséges evezősök, stílust váltani - főleg váltott evezésből párevezésbe – nem volt egyszerű négy év alatt.

Bahain még azt is mondta, hogy az edzéstervben menetközben is változtatott Martin. Példának felhozott egy olyan napot, mikor délelőtt evezés volt kiírva, míg délutánra ergométer. De, mikor ködös reggelre ébredtek, nem mehettek ki vízre, helyette az ergot kellett húzni.

„Hiába volt fantasztikus idő délután, nekünk mégis ergozni kellett, mert ez volt az edzéstervben. Ezért az egész napot az ergon kellett töltenünk.”

Adam Kreek, aki tagja volt a 2008-as olimpiai bajnokcsapatnak, úgy látta, hogy 2016-ban az evezősök kanadai rekordot döntöttek ergométeren. Annak ellenére, hogy úgy érezte, a csapat elég edzett az éremszerzésre, mégsem volt bennük annyi agresszió, hogy ezt a vízen megvalósítsák.

„Igazán kidolgozottak voltak. Ha megnéznénk egy-egy versenyző fitnesz eredményét, eldobnánk az agyunkat. Szóval a testi erő megvolt, de nem tudták kihasználni.” – mondta Kreek.

Ezen felül a gyatra versenykörülményekre is érzékenyek voltak. És Rioban nem volt jó a víz.

Kisebb létszámmal edzés

Egy másik észrevehető változás a férfi edzőtáborban a normálsúlyú férfi evezősök számának csökkentésében volt észrevehető.

Spracklen időszakban, ami az edző fő ismérvéje is volt, az edzőtáborban több tucat evezős versenyzett, hogy bekerülhessen a csapatban, ezáltal folyamatosan versengtek és így húzták egymást.

De McElroy ezt másképpen képzelte el. Ő kilenc fősre csökkentette le a táborozók számát: 4-4 egy-egy egységbe és egy tartalék. Tim Schrijver egy baleset következtében kiszorult, így a létszám tovább csökkent nyolc főre.

„Szóval azt történt, hogy már előre kiválasztották az embereket, hogy csak azokkal hajlandóak dolgozni és munkát belefektetni, viszont így elvesztették a versengő jelleműket az edzőtáborok.” – mondta Wetzel.

„Az igazság az, hogy mikor Kanada sikeres volt, ezeknek a stratégiáknak az ellenkezőjét csinálták.”

„Ez így egy nagyon elmaradott módszer volt, hogy csak a legerősebb atlétákat vitték edzőtáborba, akiknek befolyásos volt az edzőjük.”

Kanadai Evezős Szövetség elnöke, Peter Cookson azt nyilatkozta, hogy kizárólag McElroy ötlete volt a 9 fős edzőtábor. És annak ellenére, hogy a Szövetség támogatta, Cookson beismerte, hogy több versenyzőt kellett volna vinni az edzőtáborokba.

„Úgy érzem, hogy amit most tudunk, persze utólag könnyű okosnak lenni, a következő négy éves periódusban kamatoztatni fogjuk.”

„Ha valaki lesérülne vagy megbetegedne, vagy esetleg romlana a teljesítménye, akkor is többen lennének, akik a helyére tudnának lépni.” – mondta Cookson, miután belátta, hogy minél többen edzenek, annál inkább rákényszerítik a másikat, hogy folyamatosan keményen nyomják.

Vonal a homokban

Még akad változtatni való. Bahain kijelentett, ha szeretnék megtartani, akkor létre kell hozniuk egy kompetitív, versenyző-centrikus edzőitábori környezetett.

„Úgy gondolom ez az, amiért én beszélek. Nem azért vagyok itt, hogy csináljam a bajt. Azért vagyok itt, mert szeretem, amit csinálok, és úgy gondolom, hogy még Tokióba is ki fogok jutni. De ha továbbra sem fogom jól érezni magam ebben a környezetben, akkor abbahagyom.” – mondta Bahain.

Wetzel szerint a vezetőségben van a hiba

„Szövetség vezetésében némely ember annyira tehetetlen, hogy nem szabadna a pozíciójában maradnia.”- ezzel Wetzel McElroyra és Cooksonra célzott.

„Ez az Evezős Szövetség felelőssége, hogy csak a legkiválóbb embereket alkalmazzák. És most éppen nem a legalkalmasabb embereket vették fel.”

Kreek arra hivatkozik még, hogy szükség van egy erős vezetőségre, de persze tudja, hogy sokkal egyszerűbb komment-huszárnak lenni.

„Versenyzők az edzőik miatt sikeresek és az edzőik miatt buknak is el.”

„Szükség van arra is, hogy tiszteljék azokat az embereket, akik a vására viszik a bőrüket. Cookson rajzolt egy vonalat a homokba és hozott egy döntést. Ezért a bátorságáért tisztelni kell. De ennek ellenére vállalnia kell döntésének a következményeit.”

Kanadai Evezős Szövetség éppen egy tájékoztató közepén van – az éves beszámoló – ahol Cookson mindenről beszél, beleértve az eddigi munkáját, amit vitára is bocsát.

„Úgy gondolom, hogy az eredmények miatt folyamatosan boncolgatnak minket. Viszont ennek részeként keresztül megyünk egy elemzésen és megvizsgáljuk, hogy valójában mi is történt.”

 

A cikk forrása: http://www.cbc.ca/sports/olympics/summer/canada-rowing-what-went-wrong-1.3758419


Kapcsolódó termékek


A kosarad üres
Blog ajánló

Head of the Charles - blog
Hosszú és fáradt 2,5 nap után egy észak cambridge-i, tipukus amerikai társasház első emeletén ülök egy tipukus amerikai otthonban. Az Airbnb-n találzuk a szobát és céljainknak. 2,5 napja keltünk útra kis családommal, hogy 8 év után átrepüljem ismét a fél világot egy kis evez

Bled 2017
Bledben evezni kötelező. Évente egyszer mindenképp hozzá tesz az emberi jóérzés megőrzéséhez. Ez a víz különleges. A hely szépsége felől nincs kétség, mindig is ez lesz a legkülönlegesebb evezős pálya, ahol egy közép-európai evezősnek meg kell fordulnia. A hegyek, a t